15 films die hun franchise hadden moeten beëindigen, maar dat niet deden

Soms weet Hollywood niet te stoppen als het eraan komt. Na het vinden van succes met een film, proberen studio’s de geldtrein aan te houden door steeds meer vervolgfilms in theaters te scheppen. Hoewel sommige sequels geweldig of zelfs beter zijn dan de originele film, komt er een punt waarop de franchise zichzelf ontspoort, waardoor het publiek zou willen dat het was gestopt toen het op zijn best was. In die geest is hier een lijst met films die het einde van hun franchise hadden moeten zijn.

15. De kerstvakantie van National Lampoon

Chevy Chase en Beverly D'Angelo in kerstvakantie

Nadat de Griswolds door en buiten de VS waren gereisd, bleven ze voor hun derde film thuis hun kerstvakantie. Verrassend genoeg werd het de meest winstgevende film in de franchise met zijn vele hilarische en oprechte momenten. Maar daarna was er niets anders voor de serie om nog meer sequels te rechtvaardigen.

Dit bleek uit de kritische en commerciële flop Vegas-vakantie, die veel mensen lijken te zijn vergeten. Ook slaagde de herstart onder leiding van Ed Helms en Christina Applegate er niet in om de franchise nieuw leven in te blazen, terwijl het in wezen een halfbakken herhaling was van de eerste film.

14. De kater

de kater

Ondanks dat het een reeks komische films is, is The Hangover-trilogie onbedoeld het mikpunt geworden van veel grappen. Aangezien de eerste film zo’n kritisch en commercieel succes was geweest, was het geen verrassing dat er nog twee sequels uit voortkwamen.

Deze vervolgfilms boden echter niets nieuws, aangezien ze bleven proberen de formule van het origineel te herhalen, alleen om de personages donkerder en onwaarschijnlijker te maken. Uiteindelijk raakte de magie op na de eerste film, omdat het verhaal minder interessant werd en de Wolfpack steeds maar bleef hangen.

13. De zuivering: verkiezingsjaar

vrouw-eng-vrijheidsbeeld-masker-het-zuivering-verkiezingsjaar

De Purge-films waren nooit echt een hit bij critici, maar het intrigerende concept en het potentieel van de franchise in het horrorgenre rechtvaardigden meerdere films om het publiek te laten zien wat het kon doen. Dit was het geval toen het zich losmaakte van het home-invasion-genre en ermee de straat op ging De zuivering: anarchie. De serie vond toen een natuurlijk einde toen Charlene Roan president van de VS werd terwijl ze van plan was de Purge in te beëindigen Verkiezingsjaar.

Maar dat veranderde allemaal met De eeuwige zuivering, die begon met de onthulling dat de New Founding Fathers of America de controle over het land hadden heroverd en de Purge hadden teruggebracht. Nadat de helden zo hard hadden gevochten om te overleven, konden ze eindelijk een einde maken aan dit jaarlijkse evenement De eeuwige zuivering maakte gewoon alles ongedaan dat hun overwinning enigszins verpestte, waardoor de perfecte afsluiting van de franchise werd verpest.

12. Alleen thuis 2: verdwaald in New York

Het leek alsof de filmmakers niet konden overtreffen Alleen thuis 2 met al het andere, wat een teken had moeten zijn dat het tijd was om de franchise naar bed te brengen. Zonder Macaulay Culkin, regisseur Chris Columbus of componist John Williams waren de sequels niet zoals de films die fans kenden en waar ze van hielden.

Sommige mensen zullen misschien zelfs verrast zijn om te horen dat er daarna nog vier sequels zijn gemaakt Alleen thuis 2die laat zien hoe de franchise zijn is kwijtgeraakt Kerst film magie.

11. Poltergeist uit 1982

Poltergeist

De vervolgen op Poltergeist laat zien dat Carol Anne en haar familie nog steeds worden achtervolgd door het Beest, van wie wordt onthuld dat het de geest is van een kwaadaardige sekteleider in de tweede film. Maar zonder dat Tobe Hooper en Steven Spielberg toezicht hielden op de sequels, bereikten deze films nooit hetzelfde niveau van finesse als de eerste op het gebied van verhalen vertellen.

Ook waren de sequels niet nodig omdat niets uit de eerste film verder hoefde te worden uitgelegd. Er waren geen losse eindjes, en het mysterie rond het Beest en zijn oorsprong kon beter onbeantwoord blijven, omdat het niet weten hem des te angstaanjagender maakte.

10. Speelgoedverhaal 3

woody-bonnie's-veranda-speelgoedverhaal-3

Terwijl Speelgoedverhaal 4 was een behoorlijke film, veel mensen zijn het er nog steeds over eens dat het de zwakste in de franchise was. Het duwde veel personages uit het verleden opzij ten gunste van de introductie van nieuwe personages zoals Forky en focus op Woody en Buzz, die allebei uit hun karakter lijken te handelen. Maar waarschijnlijk was het grootste probleem dat fans met de film hadden, hoe Woody plotseling de groep verliet en Bonnie hem vergeet nadat ze Andy had beloofd dat ze voor hem zou zorgen.

Dit ruïneert enigszins het perfecte einde dat Toy Story 3 had voor de serie, waarin te zien was dat Andy Bonnie zijn speelgoed gaf, die allemaal tevreden waren dat ze aan haar werden doorgegeven. Opnieuw, Speelgoedverhaal 4 was geen slechte film, maar het voelde meer als een epiloog waarin Woody centraal stond en die het publiek niet hoefde te zien.

9. Woedend 7

Hoewel acteur Paul Walker tragisch stierf voordat deze film af was, slaagden de filmmakers erin om alle personages, inclusief Brian, een happy end te geven. En aangezien de film zulke lovende recensies had gekregen, leek het het beste voor de franchise om op een hoog niveau te eindigen.

Er werden echter meer sequels gemaakt en de franchise begon zijn aantrekkingskracht te verliezen en bereikte niet de kritieke hoogten van de zevende film. En aangezien Justin Lin de regisseursstoel verliet voor Snelle X precies toen de productie voor de film begon, lijkt het nog onwaarschijnlijker dat dit vervolg beter zal zijn.

8. Sterf hard

Zelfs Michael Scott pikte het probleem met deze iconische franchise op. John McClane ging van een gewone agent die worstelde om neer te halen slechteriken in de eerste Die hard tot een niet te stoppen actieheld die in de vierde auto’s in vliegende helikopters rijdt.

Zo werd McClane een minder geaarde en herkenbare hoofdrolspeler, en werden de films minder geloofwaardig en boeiend. Aangezien Bruce Willis nu stopt met acteren, lijkt het erop dat deze franchise eindelijk kan sterven, tenzij Hollywood besluit de franchise opnieuw op te starten met een nieuwe hoofdrolspeler.

7. Pirates of the Caribbean: Aan het einde van de wereld

Johnny Depp Jack Sparrow Pirates of the Carribean

De franchise begon ten onder te gaan na de derde film toen het zich puur op Jack Sparrow begon te concentreren. Aan het einde van de wereld had kunnen zorgen voor een bevredigend einde voor de franchise, aangezien het de reizen van Will en Elizabeth perfect afsloot, wat de topprioriteit van de studio had moeten zijn aangezien zij de echte hoofdrolspelers van de franchise waren.

Jack was meer de Han Solo van de franchise omdat hij een overhyped personage was dat meer aandacht kreeg dan nodig was met de vierde en vijfde film. Hoewel Johnny Depp zijn carrière misschien heeft gered, is het duidelijk dat deze franchise in Davy Jones’s Locker had moeten blijven.

6. Indiana Jones en de laatste kruistocht

Indiana Jones en de laatste kruistocht
Disney

Hoewel Indiana Jones nog steeds een van de meest geliefde filmfranchises in de filmgeschiedenis is, is het niet immuun geweest voor de trend van matte sequels. Het koninkrijk van de kristallen schedel bracht “jumping the shark” naar een heel nieuw niveau met de beruchte “nuking the fridge” -scène. En met een overvloed aan CGI en een plot met oude buitenaardse wezens, was deze vierde film voor velen een teken dat de franchise op zijn beloop was. Het is duidelijk dat Disney het niet zo zag, als een vijfde Indiana Jones film is onderweg.

Gezien hoe verdeeldheid deze film veroorzaakte, zou het het beste zijn geweest als de franchise eindigde met De laatste kruistocht. Hoewel Temple of Doom was ook geen geliefd vervolg, de derde film corrigeerde dat door de franchise terug te brengen naar de basis. Deze film, met een wereldomvattend avontuur om de Heilige Graal te vinden vóór de nazi’s, had een echt gevoel van finaliteit door de onthulling van Indy’s afkomst, zijn relatie met zijn vader en zijn triomf over zijn bijna fatale verlangen naar oude artefacten door de Heilige Graal te verlaten. Graal achter.

5. Jurassic Park

Een triomfantelijk brullende T-Rex terwijl een spandoek valt in Jurassic Park.

Deze franchise had eigenlijk al lang geleden uitgestorven moeten zijn. Net als de dinosaurussen in het titulaire themapark, bleef de studio proberen er geld aan te verdienen Jurassic Park toen het beter af was alleen gelaten worden.

De filmmakers bleven proberen zichzelf te overtreffen door grotere dinosaurussen te maken met grotere decorstukken, wat de boodschap van de originele film echt ondermijnde. Wanneer personages nog steeds dinosaurussen proberen uit te buiten nadat ze blijven losbreken en mensen doden, begint het publiek echt zijn interesse te verliezen.

4. Kaken

Roy Scheider in een scène uit Jaws.

Het uitgangspunt van Kaken Er waren maar een paar mensen die een haai probeerden te jagen en te doden, dus er was niet echt iets om verder op in te gaan. Als gevolg hiervan voegden de sequels niets nieuws toe dat hun bestaan ​​rechtvaardigde.

En met Spielberg afwezig in de regisseursstoel, kwamen de sequels niet eens in de buurt van het filmische genie van de originele film. Uiteindelijk culmineerden al deze vergeefse inspanningen in de onzinnige vierde film, Jaws: de wraakdie nu wordt beschouwd als een van de slechtste films aller tijden.

3. X-Men: Days of Future Past

De cast van X-Men: Days of Future Past.

Afgezien van die scène met postcredits voor Apocalypsedeze film had de Eindspel van Fox’s X-Men-universum. Dagen van het toekomstig verleden alle schade ongedaan gemaakt door Het laatste verzet, waarbij alle fan-favoriete personages die werden gedood, nieuw leven werden ingeblazen en ze allemaal een happy end achterlieten. Omdat het publiek wist dat vrijwel iedereen in de toekomst leeft, was veel van de spanning verdwenen in de prequels die later werden uitgebracht.

De sequels lieten ook zien hoe lui de filmmakers werden door niet eens de moeite te nemen om hun cast er ouder uit te laten zien terwijl het verhaal naar de jaren ’80 en ’90 sprong. Hoewel het publiek het wel te zien kreeg Deadpool en Logan nadat de tijdlijn opnieuw was opgestart, hadden die films echt prima kunnen werken als op zichzelf staande films, die maakten Apocalypse en Donkere Feniks onnodig voelen.

2. Buitenaardse wezens

Newt en Ripley in Aliens.

Na de travestie dat was Vreemdeling 3, zou het beter zijn geweest om de franchise in hyperslaap te zien gaan nadat de tweede film met een knal uitging. Nadat ze met Newt en Hicks aan LV-426 waren ontsnapt en de Alien Queen hadden verslagen, had de franchise zichzelf niet kunnen overtreffen in de derde film, tenzij de studio liet zien dat de Xenomorphs de aarde binnenvallen, zoals oorspronkelijk beloofd. In plaats daarvan liet de threequel Newt en Hicks buiten het scherm vermoorden, en de film voegde niets nieuws toe aan de franchise.

Hoewel Vreemdeling 3 eindigde met Ripley die zichzelf opofferde om de Xenomorphs te vernietigen, bracht de studio het personage terug als een kloon in de verdeeldheid zaaiende Buitenaardse opstanding. Terwijl de prequelfilms uitgebreid ingingen op de oorsprong van de Xenomorphs in Prometheusworstelden de filmmakers om het publiek tevreden te stellen en kwamen later alles terug Buitenaards: verbondwaaruit blijkt hoe weinig richting er is geweest voor de Alien-sage na de tweede film.

1. Terminator 2: dag des oordeels

Arnold Schwarzenegger in Terminator 2: Dag des Oordeels.

Het is jammer dat de studio niet terug in de tijd kon gaan om de rotzooi ongedaan te maken die ze met deze franchise hebben gemaakt. Dag des oordeels had het perfecte einde voor de franchise, omdat het liet zien dat John en Sarah Connor de aanvallen van Skynet overleven en voorkomen dat de kwaadaardige AI de wereld overneemt. De franchise is alleen maar erger geworden na Dag des oordeelsen ondanks zoveel vallen en opstaan, slaagde de studio er niet in om de serie twee keer opnieuw op te starten met Geniaal en Duister lot.

James Cameron had eigenlijk een alternatief einde voor de tweede film waarin een oudere Sarah te zien was die genoot van haar leven zonder Skynet, wat alles zou hebben afgesloten met een mooie, nette buiging en de franchise een veel betere toekomst zou hebben gegeven. In plaats daarvan, Afsluiter 2 liet de deur open voor sequels en reboots die de erfenis van de iconische franchise in de popcultuur enigszins aantastten, wat genoeg was om te wensen dat de Terminator niet terug zou komen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *